HercegovinaPrivreda

Dodatnih 100 000 KM za izradu strategije turizma u sljedećih 7 godina

”Vlada je kroz tri sjednice uzela u razmatranje sve primjedbe. Budžet je u odnosu na taj nacrt s 318 povećan na 328 miliona i uvaženo je tih dodatnih 10 miliona KM”, rekao je ministar financija HNK-a, Adnan Faladžić, uoči sjednice Skupštine HNK-a na kojoj će se raspravljati o kantonalnom budžetu. Rekao je kako je bilo primjedbi od strane skupštinskih zastupnika bilo je i dodatnih zahtjeva resornih ministarstava, agencija, direktora i ostalih proračunskih korisnika. Dodao je kako HNK ima najveći iznos koji je ikad dostavljen u skupštinsku proceduru.

”Mislim da smo uvažili svačije zahtjeve. Uvažili smo skoro sve primjedbe skupštinskih zastupnika i danas očekujem još kvalitetniju raspravu”, rekao je i dodao kako je u međuvremenu došlo do izmjene zakona o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza te da po novoj raspodjeli HNK dobiva novih 0,6%. ”Tu je osnovno povećanje budžeta. Predvidjeli smo i značajnije povećanje od prihoda od poreza na dohodak. Ide se u povećanje plata, evo i mi smo to potpisali u aprilu prošle godine. Naša procjena je da će taj rast plata utjecati na povećanje i tu je tih dodatnih 10 miliona”, rekao je.

Faladžić je dodao kako su resori poljoprivrede i privrede tražili dodatna poticajna sredstva. ”Ministar privrede je tražio dodatna sredstva za usvajanje novih znanja, tehnologija, itd. Ministar poljoprivrede je tražio dodatna sredstva za poticaj izvoznim firmama. Taj zahtjev smo imali i prošle godine, a sada je taj zahtjev uvažen. Ministar turizma je tražio dodatna sredstva za izradu strategije razvoja turizma u sljedećih sedam godina i tu je usvojeno dodatnih 100 000 KM. Za lokalne ceste zatraženo je milion i po KM i to je odobreno. Ministar obrazovanja je tražio sredstva za dvije pozorišne kuće u Mostaru – po 107 000 i za jednu i za drugu i to je usvojeno”, rekao je Faladžić. ”Moram reći da smo predložili najveći budžet do sad ali smo zadržali poziciju bruto plata ispod 50% i to daje prostor ovom budžetu da ima svoju razvojnu dimenziju i spomenuo bih socijalni aspekt na kojem smo mnogo radili”, rekao je, između ostalog, Faladžić.

– Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/novac/kakav-razvoj-dodatnih-100-tisuca-za-turizam-u-sljedecih-7-godina/405431?fbclid=IwAR3Im2YEhsSdUaiRevT0qxns3Y_22X9vHKazxnnqE2yY0FP7YSo0dXSA610

Slični članci

Back to top button