HercegovinaVijesti

Magla u Mostaru jeste neuobičajena, ali u prošlosti je bilo takvih slučajeva

Iako su mnogi iznenađeni pojavom guste magle u Mostaru, ipak, Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu (FHMZ) kaže da na tu pojavu i, uopće, vremenske prilike u dolini Neretve utječe anticiklona.

Iste ili slične vremenske prilike, navodi Krajinović, prema prognozama se očekuju i u narednih nekoliko dana, budući da je prostrana anticiklona diktira vremenske prilike ne samo u BiH, već i širom Evrope.

Stanica za monitoring na Bijelom Brijegu

– Pritisak je od 20 do 25 hPa (hektopaskala) viši od normalnog, i upravo, u takvim okolnostima i takvim prilikama idealni su uslovi za formiranje magle, čak, i na jugu naše zemlje. A, kada govorimo o magli, sa klimatološke tačke gledišta, mjesec januar u Mostaru ima određen broj dana s maglom, a najviše ih je zabilježeno 1983. godine. Tada je u Mostaru zabilježeno, čak, pet dana s pojavom guste magle, što je, također, bilo vezano za anticiklonu i stabilnim vremenskim prilikama, kao što je slučaj i ove 2023. godine. Dakle, magla u Mostaru nije pojava koja nije zabilježena, jeste neuobičajena i ne događa se svake godine, ali u prošlosti je bilo takvih slučajeva – pojašnjava Krajinović.

Osvrćući se na informacije koje se iznose o tome da je, prema nekim aplikacijama kvalitet zraka u Mostaru loš, Krajinović ističe da je FHMZ uoči Nove godine u Mostaru, na Bijelom Brijegu uspostavio stanicu za monitoring kvalitete zraka. Od 1. januara, kaže, otpočela su i službena mjerenja koncentracije zagađujućih materija SO2, NO2, CO, PM10, PM2.5 i O3.

– Kompletirana je federalna mreža mjernih stanica za kvalitet zraka i na toj stanici je najsavremnija oprema kada je u pitanju ovaj segment naše službe i svi podaci i informacije o polutantima u zraku se uvijek mogu pročitati na našoj službenoj stranici, odnosno, kolika su ta zagađenja – kaže Krajinović.

Kvalitet zraka u Mostaru

U Mostaru je u 11 sati kvalitet zraka bio umjeren, a PM2.5 najsitnije lebdeće čestice, tzv. fine čestice u zraku su 108, dok je granica 100, a prosječne satne vrijednosti su 54, a upravo to, kaže Krajinović može biti povezano s pojavom magle i stabilnom atmosferom i situacijama kada nema vjetra.

– U posljednjem satu mjerenja vjetra u Mostaru skoro da nije bilo, a vlaga je bila 100 procenata. U tim okolnostima je povećan udio PM2.5 čestica, ali svi ostali parametri su u onim granicama koje označavaju da je kvalitet zraka dobar- ističe on.

  • U Mostaru je u 11 sati kvalitet zraka bio umjerenFOTO: PRINTSCREEN / FHMZ

Krajinovića smo pitali i kakvo se vrijeme u cijeloj BiH očekuje narednih dana i kada se može očekivati povratak zime.

– Slično vrijeme kao proteklih dana zadržat će se u BiH, upravo, zbog spomenutog anticiklona. Vrijednosti zraka bit će natprosječno visoke za ovo doba godine, bez padavina, uz dosta sunca, posebno na jugu zemlje i na višim nadmorskim visinama. Od nedjelje slijedi promjena i padavinskog i temperaturnog režima i možemo očekivati promjenu vremenskih prilika, za padavine, prije svega, u nižim nadmorskim visinama, od 8. januara kiša, a od 10. januara u Bosni i nižim nadmorskim visinama pojavu snijega. Prvo će to biti prelaz iz kiše, preko susnježice u snijeg, a na planinama i snježne padavine već od 9. januara. Temperature zraka bit će prikladnije godišnjem dobu, ali i dalje natprosječno visoke-  zaključuje Krajinović.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button