BiHDruštvo

PODUHVATI Enver Beganović krenuo pješke u Meku da obavi petu islamsku dužnost: Fizička snaga je potrebna, ali mene vodi vjera

Enver Beganović, porijeklom iz Cazina, a s adresom u Austriji, krenuo je na put dug 6.600 kilometara, i to za Meku, kako bi obavio petu islamsku dužnost – hadž. Ništa neobično u ovom pohodu ne bi bilo da Beganović nije krenuo pješke.

Pauza u Sarajevu

Korak po korak, prešao je više od hiljadu kilometara, a na put je krenuo 18. novembra iz Velsa u Austriji. Nekoliko dana pauze napravit će u Sarajevu. U razgovoru za „Avaz“ kaže da je na ovu ideju došao iznenada prije dvije godine.

– Posljednjih pola godine sam se intenzivno pripremao. Sa sobom nosim dva ruksaka, jedan na leđima, a drugi guram u kolicima. Tu su prva pomoć, adekvatna odjeća, rezervna obuća, punjač za mobitel. Do sada sam doživio samo najljepše – kaže Beganović.

Ističe da ga ljudi prepoznaju, te mu priđu i pozdrave se.

– Pitaju me treba li mi šta. Ostvarujem izuzetno lijepe kontakte gdje god da prođem. Prolazio sam kroz sredine gdje živi pravoslavno stanovništvo, katoličko, muslimansko, svi mi pružaju podršku. Mnogi mi i organiziraju prenoćište.

Plan mu je da iz Sarajeva put nastavi preko Sandžaka, Kosova, Sjeverne Makedonije, Južne Bugarske, Turske, te će zaobići Siriju, a potom ide u Irak, pa u Bagdad.

Svoj put planira završiti krajem juna 2023. godine. Iako ga očekuju izazovni tereni, šumski putevi, napuštena mjesta, ali i metropole, Beganović kaže da je spreman na sve.

Pravi put

Fizička snaga je potrebna, ali mene vode uvjerenje, vjera i želja da se vratim na pravi put. Dosadašnji način života koji mi je nametnut odveo me dosta s tog puta. Ja sam rođen u Bosni, roditelji su me uvijek učili da trebam vjerovati u Boga, da se molim i da budem zahvalan – kaže Beganović.

Građanima je poručio da vjera u Boga mora biti na prvom mjestu.

– Osjećam se sretno jer smatram da sam na pravom putu – zaključuje Beganović.

U Meku bi trebao stići 25. juna.

Bolji čovjek

Želja mu je da pronađe sebe te se nada da će biti bolji čovjek.

– Mislim da ću biti bolji čovjek i da će prvo mojoj supruzi i djeci, pa i svima oko mene biti bolje.

Slični članci

Back to top button