DruštvoSmrtovniceVijesti

Koje poznate bh. i regionalne ličnosti su nas napustile u 2022. godini

Godinu koja je iza nas ćemo, nažalost, pamtiti i po odlasku mnogih velikana iz Bosne i Hercegovine i regije. Među njima su umjetnici, sportisti, medijski radnici i drugi.

Preminuo je Davor Janjić, glumac koji je ostavio svoj vječni trag u bh. kinematografiji. Njegova uloga Nihada u filmu “Ovo malo duše” reditelja Ademira Kenovića i kultna rečenica “Čovjek ti je, Senada, teški hajvan” ostat će zapamćene. Studirao je filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu.

Preminuo je i Branko Cvejić, kojeg starije generacije pamte po ulozi Branislava Živkovića u seriji “Grlom u jagode” iz 1975. godiine. Među nama više nije ni glumica Vesna Malohodžić iz “zlatnog doba televizije”. Glumila je u “Tesnoj koži” i “Sutjeski” te serijama “Vruć vjetar”, “Kuda idu divlje svinje”, “Više od igre”, “Slom”, “Jugovići” i drugim.

Velimir Pšeničnik Njirić je igrao na daskama Studentskog experimentalnog kazališta u Zagrebu, Narodnog pozorišta u Mostaru, Mostarskog teatra mladih, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Sarajevskog ratnog teatra itd. Sjećat ćemo ga se kao umjetnika, čija je profesionalna glumačka karijera trajala više od 40 godina.

Nakon duže bolesti umro je Dragan Drago Ressner, direktor fotografije, foto dizajner, umjetnički fotograf i dugogodišnji član Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini. Neki od filmovima na kojima je radio su: “Ecce Homo”, “Smrt u Sarajevu”, “Partizanska eksadrila”, “Prkosna delta”… Snimio je 62 dokumentarna i kratka igrana filma, četiri igrana filma i dvije TV serije. Zbog posljedica teške bolesti otišao je Mladen Vasary, koji će u srcima publike zauvijek ostati kao mali Pero iz “Družbe Pere Kvržice”.

Regionalna muzička scena je ostala bez svojih velikana. Preminuo je legendarni Kornelije Kovač, jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih pop-rock muzičara, kompozitor, pijanista i aranžer. Prvi javni nastup imao je u subotičkoj gimnaziji, koju je pohađao, na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru započeo je 1961. godine. Postao je kompozitor zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, 1966. godine se pridružuje kultnom sarajevskom bendu – Indexima. S njima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u. Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gdje je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala Jugoslaviju na Eurosongu. Nakon sedam godina rada tokom kojih je Korni grupa dostigla kultni status u Jugoslaviji, skupina se raspada i Kornelije Kovač počinje pisati za druge izvođače, a posebno za Zdravka Čolića.

Preminuo je i sjajni Aki Rahimovski, frontmen Parnog valjka. Kao tinejdžer je bio član nekoliko muzičkih sastava poput grupe Vakuum, Krvne braće i grupe Torr. Početkom 1975. upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića – Husa te Juricu Pađena i s njima osniva Parni valjak. Ostat će upamćen po jedinstvenom glasu i neponovljivim izvedbama hitova “Dođi”, “Zastave”, “Pusti nek traje”, “Moja je pjesma lagana”, “Jesen u meni”, “”Ljubavna”, “Neda”… Nedavno nas je šokirala vijest o smrti Massima Savića, koji se borio s rakom pluća. On je muzičku karijeru započeo 1983. godine u grupi Dorian Gray. Njihov najpoznatiji album je “Sjaj u tami”.

Grupa se raspala tri godine kasnije zbog finansijskih problema te on započinje solo karijeru. Objavio je albume “Stranac u noći”, “Riječi čarobne”, “Muzika za tebe”, “Vještina”, “Vještina II”… Zahvaljujući njegovim specifičnim glasovnim sposobnostima, mnogi su ga smatrali jednim od najboljih muzičara na Balkanu.

Tekstopisac Milan Laća Radulović je iznenada umro u Izraelu. Baš kao i njegova majka Marina Tucaković, sarađivao je s brojnim imenima iz svijetima muzike, među kojima su: Nataša Bekvalac, Severina, Džejla Ramović, Zdravkom Čolićem, grupom Hurricane i drugim. Branko Tepić, dječak s kultne fotografije “Majka Knežopoljka” Žorža Skrigina, napustio nas je krajem godine. Ovo je jedna najpoznatijih i najpotresnijih ratnih fotografija iz Drugog svjetskog rata, a nastala je 1944. godine na Kozari. Mlada žena, omotana šalom, zamišljena, s prstima na usnama da ušutkaju djecu, nosi dvogodišnjeg dječaka u torbi na leđima, a četverogodišnju djevojčicu vodi za ruku. Majka se zvala Milica, a djeca Branko i Dragica iz kozaračkog sela Komlenac. Milica je preminula 1949., a Brankova sestra Dragica preminula je 1984. godine.

Srbijanski književnik Dejan Tiago Stanković nas je, nažalost, napustio. Između ostalog, dobitnik je Nagrade Branko Ćopić i Nagradu Evropske unije za književnost (EUPL). Napisao je “Zamalek, roman o kismetu”, “Estoril: Ratni roman” i “Odakle sam bila, više nisam”. Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedinu Srna-Bajramović ćemo pamtiti po 19-godišnjem angažmanu u različitim TV projektima. Bila je novinarka i urednica na Televiziji BiH i RTV Federacije BiH. Od ulaska u politiku, bila je članica Socijaldemokratske partije, a obnašala je i dužnost potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a. Pored funkcije zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, bila je i delegatkinja u Federalnom parlamentu.

Oni koji prate nogomet, ali i ljudi koji to ne rade, bili su iznenađeni smrću Ivice Osima, Štrausa sa Grbavice. Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana. Srbijanski trener i nekadašnji nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je nakon dugogodišnje borbe s leukemijom.

Latinka Perović, žena koju su nazivali “majkom druge Srbije” napustila nas je nedavno. Ona je sa samo 27 godina bila predsjednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije od 1968. do 1972. godine. S tog položaja je zajedno s Markom Nikezićem smijenjena pod optužbom za anarho-liberalizam. Nakon ovog događaja se povukla iz politike. Počela se baviti historijskim istraživanjem i postala poznata kao stručnjakinja za srbijansku historiju 19. stoljeća, kao i za savremenu srbijansku historiju.

Preminuli su i neki istaknuti medijski radnici. Istaknuti hrvatski vodtelj, reporter, urednik i politički komentator Mislav Bago umro je iznenada u 49. godini. Karijeru je započeo kao novinar-istraživač na HRT-u u redakciji TV parlamenta. Specijalizirao se u unutrašnjoj politici za rad Vlade i Hrvatskog sabora te je pratio više od 30 izbora u Republici Hrvatskoj. Zatim je radio na Novoj TV. Otišao je i Elvir Panjeta, koji je tokom karijere radio za BHRT i Novu BH.

“Dušica, Sunčica, Ljepotica. Tako sam ga zvala i osjećala. Utihnulo je srce našeg skromnog, poštenog lijepog Panje… Televizijska zajednica ga je voljela. Tužni smo dragi Panja i puno te volimo. Ova tuga, jednostavno ne može se podnijeti. Još noćas se smijao”, napisala je novinarka Arijana Saračević-Helać.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button