DruštvoSvijetVijesti

U Vatikanu preminuo bivši papa Benedikt XVI

Bivši papa Benedikt XVI preminuo je danas u svojoj vatikanskoj rezidenciji u 95. godini, piše BBC.

Benedikt XVI vodio je Katoličku crkvu oko osam godina sve do 2013. godine kada je podnio ostavku na ovu poziciju.

Posljednje godine života provodio je u samostanu Mater Ecclesiae unutar zidina Vatikana gdje ga je često posjećivao sadašnji papa Franjo.

Posljednjih nekoliko godina, zdravstveno stanje mu se pogoršalo, a prije dva dana papa Franjo je zamolio vjernike da se mole za njegovo zdravlje.

Papa Franjo se obraćao općoj audijenciji u vatikanskoj dvorani Pavla VI kada je spomenuo Benedikta i njegovo loše zdravstveno stanje.

Tokom govora, papa Franjo ga je čak nazvao “svecem”, čovjekom duhovnog života. Dodao je da bivši papa ima smisla za humor.

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja u bazilici Svetog Ivana u Lateranu kadinal Rimske biskupije u petak je organizovana i posebna misa za Benedikta XVI koju je predvodio kardinal Angelo De Donatis.

“Naša molitva je znak vitalnosti i zajedništva u Crkvi. U smjeni epohe, punoj nevolja i historijskih činjenica koje su nas šokirale, želimo svjedočiti, kao što je Benedikt nekoliko puta ponovio, da je Crkva živa, ona je živa jer je živ Krist. On je zaista uskrsnuo”, rekao je kardinal.

Kardinal je tokom propovijedi citirao i odgovor Benedikta XVI novinaru koji ga je pitao kako se priprema za smrt.

“Meditirajući. Uvijek mislim da se bliži kraj. Pokušavam se pripremiti za taj trenutak i iznad svega ga uvijek imati na umu. Važno je ne zamišljati to, već živjeti u svijesti da se cijeli život teži ovom susretu”, citirao je kardinal Benediktove riječi.

Rođen kao Joseph Ratzinger u Njemačkoj, Benedikt je imao 78 godina kada je 2005. godine postao jedan od najstarijih papa ikada izabranih.

Tokom većeg dijela njegovog papinstva, Katolička crkva se suočavala s optužbama, pravnim zahtjevima i službenim izvještajima o decenijama u kojima su svećenici zlostavljali djecu.

Ranije ove godine bivši papa je priznao da su napravljene greške u rješavanju slučajeva zlostavljanja dok je bio nadbiskup Minhena između 1977. i 1982. godine.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button