DruštvoKonjic

MIRSAD ČUKLE: Konjic, 1382. – 2022. godina

PIŠE: Mirsad Čukle /novikonjic.ba

Tekuću godinu obilježio je jubilej grada, jer pisana povijest Konjica počela je 16. 6. 1382. godine. Prije 640 godina, karavana dubrovačkih trgovaca s tovarima olova išla je preko Podvisokog i Konjica (et Conicium) u Dubrovnik, stoji zapisano u dubrovačkim arhivama.

U historijskim izvorima srednjeg vijeka, na ovom području spominje se grad pod nazivom Biograd, Biogrado, Belgrad, Welligrad, Belgradžik kao oznaka za Konjic. Na latinskom i talijanskom jeziku ovo ime pisano je u formi Chonic, Conicium, Cognic, Cogniz, Coniz.

Za 640 proteklih godina raskošne povijesti, mnogo je bilo jubileja, mnogo važnih događaja i zaslužnih ljudi, graditelja grada i boraca za slobodu, mnogo susreta, uspjeha… Pisalo se o mnogim događajima i ljudima koji su bili važni za grad u proteklih 640 godina. Teško je sve nabrojati, ali temeljne knjige za Konjic napisali su Pavo i Tomo Anđelić, Jusuf i Sulejman Mulić, Kemal i Sead Mahmutefendić, (nedavno postao član BANU), koji je napisao preko 40 knjiga, a u jednoj od njih kaže da je Konjic središte njegovog literarnog svijeta, da je ovaj grad bh pa i galaktička prijestonica.

Na kraju jubilarne godine, pitamo se šta gradu fali da bude još bolji, kako da za razvoj iskoristi sve svoje ogromne potencijale, kako da raširi svoja krila, popravi medijsku sliku i pojača svoju međunarodnu poziciju, globalno i trajno poveća vidljivost u svijetu.

  1. Sve lijepe priče Konjica trebalo bi staviti u knjigu koja će govoriti o 640 godina života grada. Tako će sve ljepote i dobrote, potencijali i vrijednosti biti na jednom mjestu i dostupne najširoj javnosti.

2. Pored Zavičajnog i Muzeja drvorezbarstva, s obzirom na značaj za Konjic, grad bi trebao imati muzej željeznice, koja ga je izvela u svijet, počev od uskotračne pruge 1889., pa normalna pruga 1966., pa elektrificirana 1969., (specifičnost Konjica je zupčanica uz Ivan, veliki broj tunela i mostova, i dr.).

3. Tehnički muzej bi govorio o tehničkom razvoju Unisovog lokaliteta, počev od 1950., o inovacijama inžinjera i majstora, o proizvodima, mašinama, uspjesima i ljudima…

4. Muzej Starog mosta, 1682-1945-2009.,(prva gradnja, pa rušenje i ponovna gradnja), muzej bi čuvao sjećanje na graditelje i dr.

  1. Arheološki park. Civilizacije su se smjenjivale na ovom prostoru 4.000 godina i ostavljale su materijalne tragove poznate u svijetu arheologije.(Zbog spomeničkog bogatstva Konjic je dobio status grada).

6. Arhiv grada čuvao bi materijalne dokaze o nama, mali grad može biti veliki ako bude znao, gradu nedostaje institucionalno pamćenje svih generacija. Grad to zaslužuje.

7. Foto-književno-likovna radionica, okupljala bi poznate stvaraoce i tako bi svijetu približila sve ljepote i značaj Konjica.Jedan časopis okupljao bi sve stvaraoce, djelovao ujedinjujuće i slao lijepe poruke iz grada u svijet. To je san mnogih o gradu budućnosti.

Postavlja se pitanje da li smo svi zajedno dostojni Konjica, njegove bogate, slavne i duge povijesti, značajnog kulturnog naslijeđa, znamenitih ljudi koje je Konjic dao Evropi.

Slični članci

Back to top button