BiHKonjicVijesti

EKOLOŠKA KATASTROFA Pomor ribe u bh. rijekama često bez ustanovljenog uzroka

Veliki pomor ribe u rijekama Bosne i Hercegovine je zabolježen i ove godine. U većini slučajeva nije otkriven uzrok uništavanja biosistetam u rijekama.

U toku ovog mjeseca, na području Blažuja je došlo do uništenja organizama u rijeci Zujevini, između ostalog i ribe. Uzrok pomora nije poznat, no ovo nije prvi slučaj pomora ribe u rijeci Zujevini.

Prošlog mjeseca na području Kaknja veliki pomor ribe dogodio se u rijekama Bukovica i Trstionica. Dodatnu zabrinutost izazivala je činjenica da se na spornom području nalazi i jedan od vodocrpilišta iz kojeg se napaja Kakanj pitkom vodom. Tada su iz Javnog preduzeća “Vodokom” Kakanj, nakon analize vode, kazali da je voda za piće iz njihovog sistema ispitana i sigurna za piće.

Ekološka katastrofa na Drini kod Loznice, gdje su danima plutale mrtve ribe, privukao je pažnju javnosti. Međutim, uzrok pomora ribe do danas nije utvrđen. Ribočuvari su kazali da će, po svemu sudeći, krivci najvjerovatnije ostati nepoznati, s obzirom na to da se nije reagovalo na vrijeme. Šteta je, tvrde, nenadoknadiva jer je riječ o pomoru autohtone vrste.

Također, u augustu ove godine zabilježen je pomor ribe u mostarskoj rječici Radobolja. Kako je tada rečeno, nizak vodostaj rijeke, smeće, hemikalije iz bazena te zagađenje raznoraznim detrdženatima samo su neki od okidača koji dovode do uništavaja ribe i cjelokupni biološki sistem rijeka.

U julu u Konjicu sve nadležne službe su reagovale na pomor ribe koji se dogodio na plažama Tečija, Stari pazar, u Kazanu, ispod Stare kamene ćuprije i nizvodno lijevom i desnom obalom niz rijeku Neretvu ukazujući na ekološku katastrofu. Međutim, ovo nije prvi zabilježen slučaj pomora ribe u Neretvi na što su i ranije ekolozi i biolozi ukazivali, objašnjavajući da je uzrok nesavjesno posašanje pojedinaca.

Kako bismo saznali uzroke zbog kojih je pomor ribe u rijekama Federacije sve češći, poslali smo upit Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, međutim, kako su nam kazali “glavni inspektor je više od mjesec dana na bolovanju, a godišnji izvještaj će tek da se radi”, dok je npr. na prijavi pomora ribe u Kaknju “radila inspektorica koja je sada na godišnjem”.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS naglašavaju da je “shodno članu 198. a u vezi sa članom 139. Zakona o vodama Federacije kontrola vodotoka II kategorije (u koje spadaju svi vodotoci na području Kantona Sarajevo osim rijeke Bosne i rijeke Željeznice) u nadležnosti kantonalne vodne inspekcije, dok kontrolu ispuštanja otpadnih voda u vodotoke I kategorije (rijeke Bosna i Željeznica) vrši federalna vodna inspekcija. Također, navedenim zakonskim odredbama propisano je da je kontrola ispuštanja tehnoloških otpadnih voda u nadležnosti federalne vodne inspekcije”.

Pomor ribe u rijekama u Bosni i Hercegovini može biti posljedica različitih faktora, uključujući promjene u kvaliteti vode, prisustvo toksičnih tvari, promjene temperature vode i slično. Može se dogoditi iznenada ili postepeno, a može utjecati na jednu vrstu ribe ili na više vrsta riba istovremeno.

Postoji nekoliko mjera koje se mogu poduzeti kako bi se spriječio pomor ribe ili smanjio njegov utjecaj. Ove mjere uključuju očuvanje kvalitete vode u rijekama, praćenje stanja vode i ribe te sprečavanje ilegalnog ispuštanja otpadnih voda u rijeke. Također, mogu se poduzeti mjere za sprečavanje prekomjerne ribolovne aktivnosti i očuvanje ribolovnih staništa.

Ukoliko se pomor ribe dogodi, potrebno je brzo reagirati kako bi se smanjio njegov utjecaj i spriječilo daljnje širenje. To uključuje istraživanje uzroka pomora ribe i poduzimanje mjera za njegovo rješavanje te brzo uklanjanje mrtvih riba iz vode kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze drugim vrstama riba.

Faktor

Slični članci

Back to top button