BiHBiznisHercegovinaKonjicVijesti

TUNEL PRENJ U 2023. počinje gradnja najkompleksnijeg saobraćajnog projekta u BiH

Imati autocestu od Mostara do Konjica koja će skratiti putovanje i biti ključni dio mozaika u povezivanju Hercegovine s Bosnom, strateški je cilj, a na putu njegova ostvarenja stoje i dva najveća izazova – tunel kroz planinu Prenj, kao i dionica Mostar sjever – Mostar jug.

Sa dva velika infrastrukturna projekta kao što su tunel Prenj i Mostar sjever – Mostar

jug prostor Bosne i Hercegovine bit će u potpunosti povezan sa evropskim cestovnim koridorima, na sjeveru sa Koridorom X, a na jugu sa jadransko-jonskom autocestom, što će donijeti direktnu korist za cijelo društvo kroz razvoj područja kojima prolazi, privrednu zajednicu, ali i turističke potencijale.

Tunel Prenj – generacijski projekat

Tunel Prenj tehnički je najzahtjevniji i jedan od najkompleksnijih objekata u historiji građevinarstva Bosne i Hercegovine. Riječ je o tunelu dužine 10,4 kilometra, što je deveti najduži cestovni tunel u Evropi, a prvi je u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara.

Tunel Prenj je generacijski projekat, koji će svojom dužinom i kompleksnošću nadmašiti sve do sada izgrađene objekte u regionu, pa i šire.

Realizacijom ovog projekta, Bosna i Hercegovina će imati veliku korist u privrednom i ekonomskom smislu. Tunel Prenj najduži je i najsloženij građevinski objekat na cijeloj dionici autoceste od Svilaja do Bijače u dužini od 10.450 metara.

Osim tunela Prenj, ova dionica podrazumijeva pristup sjevernom i južnom portalu tunela, pa se ukupna dužina povećava na 12 kilometara.

Međunarodni tender za izbor izvođača radova za izgradnju najsloženijeg građevinskog poduhvata i ključne dionice za cijeli Koridor 5C je završen. Nakon pregleda pristiglih prijava i sagledavanja svih detalja vezanih za tehničke i finansijske pojedinosti u odnosu na tender završen je postupak pretkvalifikacija, odnosno sačinjena je uža lista ponuđača koji ispunjavaju uslove i prolaze u narednu fazu tendera.

Od osam ponuda tri je došlo od kompanija iz Turske, dvije od kompanija iz Kine, jedna kompanija iz Indije i dva od konzorcija iz Turske i Koreje. Druga faza podrazumijeva dostavljanje finansijskih ponuda pretkvalificiranih ponuđača.

S obzirom na to da su do sada urađena brojna ispitivanja i studije ne očekuju se veće poteškoće prilikom realizacije ovog projekta.

Na prvoj trećini dionice od Konjica prema Mostaru nešto su lošiji uvjeti iskopa tunela i može se očekivati jedan do dva rasjeda, dok ostatak od dvije trećine prema Mostaru uglavnom se očekuje čvrsta stijena.

Za realizaciju projekta angažirani su iskusni inženjeri iz Austrije i Slovenije za sve oblasti tunelogradnje i sigurnosti. Naglašena je zadaća svih sudionika u realizaciji ugovora s ciljem sigurnosti budućih sudionika u prometu. Važeći standardi za ovaj tunel propisani su evropskim standardima i normama.

Planirani početak izvođenja radova je prva polovina naredne godine za izgradnju pristupnih cesta za tunel Prenj, tako da će odabrani izvođač odmah po potpisivanju ugovora moći započeti sa radovima i na iskopu tunela.

Izgradnja kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg, ali i tehnički najzahtjevnijeg objekta na Koridoru 5C tunela Prenj, trebala bi trajati šest godina, čime bi se kompletirala izgradnja Koridora 5C na teritoriji Federacije BiH.

Izgradnja tunela Prenj finansirat će se međunarodnim finansijskim sredstvima, kao i bespovratnim sredstvima Evropske unije i vlastitim sredstvima JP Autoceste FBiH. Gradnju tunela finansirat će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 110 miliona eura, a Evropska investicijska banka (EIB) sa 150 miliona eura. Ukupna procjenjena vrijednost tunela Prenj je oko 400 miliona eura. Radovi izgradnju pristupnih cesta za tunel Prenj podrazumijevaju izgradnju ukupno 14 kilometara pristupnih cesta ispred i iza tunela Prenj (7 na jugu i 7 na sjeveru). Vrijednost radova je 20 miliona eura.

Dionic Mostar sjever – Mostar Jug

Projekat izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug vrijedan je 350 miliona eura. Planira se finansirati iz sredstava osiguranih kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), komercijalnih banaka, bespovratnih sredstava Evropske unije i vlastitih sredstava.

Sredinom jula ove godine Autoceste su objavile Poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju. Početak izvođenja radova po planu bi trebao biti u prvoj polovini 2023., a rok za završetak je tri godine. Također, krajem septembra je potpisan ugovor za pružanje usluga izrade idejnog i glavnog projekta autoceste na Koridoru 5C, dionica Mostar sjever – Mostar jug.

Rok za predaju projektne dokumentacije je devet mjeseci, što uključuje i reviziju projekta.  Rok za izradu idejnog projekta je tri mjeseca, šest mjeseci za izradu predmjera radova, a devet mjeseci za predaju kompletne dokumetacija, a sve od dana potpisa ugovora.

Poduzimaju se sve aktivnosti kako bi tokom 2023. godine počela izgradnja autoceste od petlje Mostar sjever do Bune, čime će u izgradnji biti blizu 30 novih kilometara autoceste kroz Hercegovinu.

Izgradnjom ove dionice ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever, pa sve do graničnog prijelaza Bijača. Olakšat će se unutrašnja i regionalna integracija BiH poboljšanjem ključne transportne infrastrukture. Ovim projektom olakšat će se pristup Gradu Mostaru, kao i aerodromu u Mostaru, navodi se u biltenu Autocesta FBiH.

BiznisInfo

Slični članci

Back to top button