DruštvoHercegovinaVijesti

Reakcija Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Grada Mostara

Iz Sindikalne organizacije Gradske uprave Grada Mostara u srijedu su reagirali saopćenjem kazavši kako je Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara reprezentativni sindikat kojem su ciljevi i djelatnost regulirani Statutom i čije su sve aktivnosti usmjerene prema zaštiti interesa članova sindikata u vezi sa statusnim pitanjima iz radnog odnosa.

“Nakon objave netačnih informacija vezanih uz djelovanje i status Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Grada Mostara dužni smo reagirati i javnost upoznati o činjenicama”, navodi se u saopćenju.

Kada je u pitanju isplata jednokratne naknade u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu zbog povećanja indeksa potrošačkih cijena Vlade FBiH po kojoj poslodavac može isplatiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.080 maraka do kraja godine, u saopćenju se ističe kako je Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara u dva navrata pisao gradonačelniku, odnosno poslodavcu od kojeg su tražili isplatu jednokratne pomoći.

“Također, na osnovu tih zahtjeva smo i pregovarali s gradonačelnikom na zajedničkom sastanku između Sindikalnog vijeća Grada Mostara, a kojeg čine Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara i Samostalni sindikat vatrogasaca Grada Mostara te poslodavac”, gradonačelnik Grada Mostara”, dodaje se.

Naglašeno je kako ne žele diskriminirajući položaj u odnosu na državne službenike i namještenike u Federaciji BiH i HNK-u, ali da su isto tako svjesni okruženja i ekonomske situacije kako u Gradu Mostaru, tako i u Bosni i Hercegovini te da se solidariziraju s penzionerima borcima, civilnim invalidima, nezaposlenim i radnicima u realnom sektoru koji su dobili jednokratnu pomoć u visini od 100 maraka, dok neki nisu dobili ništa.

“Također, treba kazati kako je već postignut Sporazum između Sindikalnog vijeća Grada Mostara i gradonačelnika Grada Mostara o visini osnovice i visini boda od 1. septembra 2022. godine do 31. decembra 2022. godine na osnovu čega je potpisan Sporazumom uz jako bitnu napomenu da je osnovica i bod veća od ugovorene između Vlade Federacije BiH i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH za 2023. godinu”, napomenuli su.

Izrazili su žaljenje što su tu činjenicu neki prešutjeli jer je ona rezultat, kako je naglašeno, “našeg zalaganja i spremnosti poslodavca na dogovor”.

Na kraju su podvukli kako je Sindikalno vijeće Grada Mostara potpisalo Sporazum o visini osnovice i boda za obračun plate za prvih šest mjeseci 2023. godine u znatno većem iznosu od dogovorene visine osnovice i boda između Vlade FBiH i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

“Stoga molimo kolege iz Sindikata Vatrogasaca Grada Mostara da u javnosti iznose tačne informacije, a ne polu informacije i neargumentirane komentare, jer oni ne da ne pridonose nego uvelike štete našem zajedničkom interesu. Držimo kako zajedničkim djelovanjem, korektnim odnosnom kako jednim prema drugima, tako i prema poslodavcu možemo uraditi više na zaštiti interesa svih državnih službenika i namještenika Grada Mostara”, zaključeno je u saopćenju.

(Fena)

Slični članci

Back to top button