BiHDruštvoPolitika

Zahiragić: Dok se mi bavimo jelkom i Djeda Mrazom, Dodik se bavi državnom imovinom

Haris Zahiragić (SDA) u objavi na društvenoj mreži Facebook sažeo je društvene i historijske prilike unazad dva stoljeća, s posebnim osvrtom na prioritete kod Bošnjaka, poručivši da se u trenutnim društveno-političkim okolnostima dešavaju apsurdi, odnosno dok se, s jedne strane, mnogo energije ulaže u vođenje rasprava o jelkama i Djeda Mrazu, Dodik se bavi državnom imovinom.

˝Dolaskom Austrugarske u Sarajevu je započela žustra rasprava, na najvišem nivou, o tome da li je šešir haram – u skladu sa hadisom: ´Ko oponaša neki narod, on je od njih´. Ne kažem da to, tada, nije bila značajna tema, šta više sa teološkog aspekta i aspekta emancipacije ovdašnjih muslimana bila je veoma značajna. Kao što vidite, oni koji su bili pri stavu da je šešir haram, izgubili su tu debatu veoma brzo, jer je Bosna i Hercegovina, ali i puno istočnije države od naše, jednostavno geopolitički pripala Zapadu, pa shodno tome i navike lokalnog stanovništva su se godinama usklađivale sa tom činjenicom˝, naveo je između ostalog.

U međuvremenu, podsjetio je, uz mnogo manji otpor, provedena je agrarna reforma, pa zatim i druga, u kojoj su Bošnjaci ostali bez zemlje.

˝Izgubili smo jedinstvenu bošnjačku naciju, izgubili smo postepeno i bosanski jezik. Nakon toga, dočekali smo oba rata potpuno nespremni! U konačnici, stigli su nas i fašizam i komunizam, koji su oba, svaki na svoj način, bili potpuno pogrešni i protivni principima naše vjere, tradicije, običaja i karaktera našeg naroda. Očito, šešir s početka 20. stoljeća, jesu jelka i Djeda Mraz sa početka 21. stoljeća. Istina je kako i jelka i Djeda Mraz, pa i Nova godina ako hoćete, imaju duboko utemeljenje u katoličanstvu. Sveti Nikola i tako dalje, svima je to odveć poznato… Isto tako, danas su to i simboli neoliberalnog kapitalizma i konzumerizma. Da apsurd bude još veći, najjača uporišta jelke i Djeda Mraza danas jesu upravo države i društva koja su u značajnoj mjeri ateizirana˝.

Potpuno razumijem one, nastavlja Zahiragić, koji kažu da su to simboli koji ne pripadaju islamu – slažem se sa njima, lično nikada u kući nisam imao niti ću imati jelku ili Djeda Mraza. Isto tako, smatra on, upravu su i oni koji tvrde da su to danas postali kapitalistički, konzumeristički i sekularni simboli zapadnog svijeta, a koji odavno drži primat globalnih narativa – kalendar koji cijeli svijet koristi čist je dokaz toga.

˝Međutim, rasprave koje svake godine slušamo u slično vrijeme, neće nam donijeti ništa dobro. Svako neka lično radi kako smatra da treba… Uostalom, ako se i treba baviti tom temom, neka se njome bavi ulema, a ne da se narod međusobno dodatno dijeli, kao da nismo dovoljno podijeljeni po svim osnovama! Zašto? Zato što dok se mi bavimo jelkom i Djeda Mrazom, Dodik će se sutra na sjednici Narodne Skupštini Rs-a neustavno baviti državnom imovinom! Također, za par sedmica će se baviti proslavom (nesekularnom) neustavnog dana entiteta Rs 9. januara! Znate gdje? U Sarajevu, to jeste u Lukavici, a u koju spada i dio Dobrinje! Nije to ni loše, kada se već to dešava pred očima cijelog svijeta, neka vide ove Sarajevo-centrične patriote da entitet Rs, sa svime što on predstavlja, nije “tamo negdje”, nego baš tu, duž cijelog Sarajeva! Poenta je da vi prvi nećete zabraniti ni jelke ni Djeda Mraza, a vi drugi nećete natjerati muslimane da slave katoličke praznike, jer bi to bilo, složit ćete se, ako ništa drugo paradoksalno samo po sebi. Šta je dakle poenta ovog statusa? Prioriteti, prioriteti i prioriteti˝, zaključuje Zahiragić.

Stav

Slični članci

Back to top button