DruštvoHercegovina

Četvrtak, 29. decembra u 12 sati novi štrajk u Mostaru

Ponovni štrajk zdravstvenih radnika u HNK održat će se u četvrtak 29. decembra s početkom u 12 sati, potvrđeno je za Bljesak.info.

Protestna šetnja počinje u 11.30 sa Španskog trga, a završava ispred Zgrade Vlade HNK u 12 sati.

Protest će se održati iz razloga što se Vlada HNK oglušila na zahtjev sindikata za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM.

Zdravstveni radnici u ovom kantonu već su prošle sedmice izašli pred Vladu HNK s istim zahtjevom i pozvali premijera Nevenka Hercega da sazove hitan sastanak s poslodavcima suosnivačima i donesu odluku da se zdravstvenim radnicima isplati jednokratna pomoć.

Nakon što je Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar poslao zahtjev poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za isplatu jednokratne pomoći, rukovodstvo bolnice je odgovorilo kako su trenutno u postupku finansijske konsolidacije i restrukturianja nije u mogućnosti isplatiti traženu pomoć.

No, SKB Mostar je sindikatima predložio da Zahtjev upute osnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i nadležnim zavodim zdravstvenog osiguranja u čijoj je nadležnosti financiranje SKB Mostar. U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK koje smatra kako su zahtjevi zdravstvenih djelatnika za isplatu jednokratne novčane pomoći opravdani.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a navode kako je Vlada HNK-a izdvojila dodatna višemilionska sredstva za zdravstvene ustanove u HNK-u te dodaju kako odgovornost za finansiranje zdravstvenih ustanova imaju i drugi (su)osnivači – gradovi i općine.

I Nevenko Herceg premijer Vlade HNK-a ranije je za medije istaknuo da je rebalansom Finansijskoga plana ZZO-a, predviđeno dodatnih 13 milona KM za zdravstvene ustanove, te je javno pozvao poslodavce i osnivače bolnica i domova zdravlja u HNK-u da ih tih sredstava, ukupno 16 miliona KM, omoguće isplatu pomoći i zdravstvenim djelatnicima koji opravdano traže svoja prava, ali na pogrešnoj adresi. – Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/flash/cetvrtak-29-prosinca-u-12-sati-novi-prosvjed-u-mostaru/404459

Slični članci

Back to top button