DruštvoHercegovinaNVO

Mostarci se izborili za poništenje dozvole deponiji Uborak, Kordić ih napao

Građani okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” izborili su se za poništenje okolinske dozvole deponiji Uborak, za čije se izmještanje bore godinama, zbog čega je gradonačelnik Mostara Mario Kordić “opleo” po njima.

Okrivio ih je da drže taocima 105 hiljada stanovnika Mostara deponijom Uborak, čije bi zatvaranje moglo dovesti do ekološke katastrofe i zatrpavanja ulica smećem.

Kordić tvrdi da je deponija Uborak jedan od gorućih problema Mostara, kojim se gradsko rukovodstvo intenzivno bavi, ali da su mu “ruke vezane”, jer je proces rješavanja problema blokirala inicijativa “Jer nas se tiče”, tako što je podnijela prijavu na proces prilagodbe federalnom nivou vlasti i izborila poništenje okolinske dozvole, koja je neophodna da bi se bilo šta moglo na deponiji raditi.

“Tu se igraju političke igre i nedopustivo je da pojedini članovi, koji su se, u međuvremenu, i politički aktivirali drže grad i 105 hiljada građana kao taoce deponijom”, rekao je Kordić.

Naglašava da Grad ima novac i dozvole, te da je posljednji papir koji treba za početak radova na deponiji upravo okolinska dozvola koju je blokirala ta inicijativa.

“Grad Mostar je napravio sve što je trebao napraviti i svu odgovornost za eventualne probleme na lokalitetu Uborak snosit će inicijativa Jer nas se tiče”, poručio je Kordić.

Upozorio je da će blokiranjem deponije i zatvaranjem, smeće ostati po gradu ili na nekim divljim deponijama, što će biti problem čitave regije.

Međutim, iz inicijative “Jer na se tiče” Kordićeve optužbe odbacuju kao i odgovornost za stanje u kojem je deponija Uborak. Oni podsjećaju gradonačelnika da se za izmještanje deponije bore četiri godine, od kojih je pod njegovim rukovodstvom sve već dvije godine i da se nije pomaklo s nule ništa.

Pozvali su ga da posjeti deponiju uz poruku: “Ukoliko vama to izgleda da nije vrijeme za sanaciju, zatvaranje i pronalazak nove lokacije, onda nešto s vama nije uredu!”.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button