BiHDruštvoKulturaVijesti

Imenovani članovi Rijaseta Islamske zajednice u BiH na mandat od četiri godine

Sabor Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, pod predsjedavanjem Safeta Softića, održao svoju devetu redovnu sjednicu.

Sabornicima se ovom prilikom obratio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, naglasivši da će “naša borba za slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu ovisiti samo i prije svega od nas samih”.

– Moramo mijenjati paradigmu na kojoj temeljimo svoj odnos prema zemlji, državi, društvu, javnom dobru, imovini i javnim poslovima. Moramo se snažno založiti za slobodu ljudi, javnog govora, odgovornosti za vođenje javnih poslova, transparentnost u vršenju vlasti, javnog zagovaranja i dogovaranja, transparentnosti u trošenju javnih sredstava, založiti se za mir, ljudska prava i prava na vlastitu kulturnu i religijsku autonomiju – kazao je reisu-l-ulema.

FOTO: Mina

Reisu-l-ulema je dodao da na političkom polju svjedočimo političkim podjelama u našem narodu, koje nisu idejnog, već interesnog karaktera.

– One su se pretvorile u klanovske obračune i lične animozitete. U vremenu koje je pred nama bit će potrebno osokoliti nove snage, koje imaju znanja, morala i kredibiliteta, da se uključe u javni život, kako bi se zaustavila trgovina sudbinom zemlje. Islamska zajednica će se morati oduprijeti pokušaju da ju se ušutka. Ona mora pružiti žestok otpor pokušajima da se bošnjački narod svede na vjersku grupu, da se sabije u enklave i geta, čiju sudbinu ne bi bilo teško predvidjeti.

Ipak, uprkos svim pritiscima kojima smo izloženi od naših dušmana i unutarnjim slabostima koje nam oduzimaju snagu, uočavam rađanje novih snaga, generacije mladih, obrazovanih i patriotski opredijeljenih ljudi, spremnih na borbu za slobodu, bez političkih kalkulacija. Moramo ih podržati – poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema.

Na današnjoj sjednici Sabora je prihvaćen prijedlog reisu-l-uleme za imenovanje članova Rijaseta na mandat od četiri godine: Mensur Malkić – direktor Uprave za vjerske poslove, Dževad Hodžić – direktor Uprave za obrazovanje i nauku, Muhamed Jusić – direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Mensur Karadža – direktor Uprave za pravne i administrativne poslove i Muhedin Garanović – direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove.

– Imali smo nekoliko značajnih tačaka danas. Pored imenovanja novih članova Rijaseta, usvojili smo plan rada organa Islamske zajednice, kao i budžet ograna za narednu godinu. Usvojili smo vrlo važnu odluku koja podrazumijeva osnivanje Tarikatskog centra unutar Islamske zajednice, čime se prvi put derviški redovi stavljaju pod okrilje Zajednice. Ono što bih posebno izdvojio iz današnje sjednice jeste zapaženo obraćanje reisul-uleme, koji je napravio presjek stanja – izjavio je predsjednik Safet Softić.

Mandat ovog saziva Sabora traje do 31. decembra ove godine, a predsjednik Softić je isti ocijenio uspješnim, naglasivši da je Sabor postigao zavidan stepen jedinstva oko značajnih pitanja.

– Ovaj saziv je djelovao u jednom turbulentnom periodu. Mislim da je postojeći saziv opravdao povjerenje. Islamska zajednica je u sigurnim rukama i brod plovi pravim putem, sigurnom putanjom – poručio je Softić.

Sjednica je završena pitanjima i inicijativama sabornika.

Mina

Slični članci

Back to top button