BiHDruštvoPolitikaVijesti

Mogu li federalni parlamentarci do završetka mandata “zalediti” radno mjesto, ko je zatražio profesionalni status?

Federalni zastupnici

Zanimanje profesionalnog federalnog parlamentarca za sobom povlači visoke mjesečne plaće, paušale, regrese, plus druge naknade i prinadležnosti, ali ni to nije dovoljno. Kako nam je pojašnjeno u stručnim službama Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, parlamentarci imaju mogućnost “zalediti” ranije radno mjesto do završetka mandata, ali i raditi i kao parlamentarac i u privatnom preduzeću ili javnoj ustanovi.

Mogu se vratiti na radno mjesto

– Zakonom o državnoj službi u FBiH (član 20) definirano je da državni službenik s izuzetkom rukovodećih državnih službenika, može se vratiti na isto ili slično radno mjesto. U svim drugim slučajevima poslodavac može sa izabranim dužnosnikom eventualno sklopiti sporazum kojim se predviđa mogućnost povratka na radno mjesto nakon isteka mandata.

Delegat može “zalediti” radno mjesto na kojem je bio do preuzimanja mandata. Izabrani dužnosnik može obavljati privatnu djelatnost ili biti zaposlen u javnom sektoru ako dužnost na koju je izabran ne obavlja profesionalno – rečeno nam je u Stručnoj službi Doma naroda FBiH.

Dobili smo komentar i Ivana Miličevića, sekretara Zastupničkog doma FBiH.

– U skladu s članom 168 Zakona o radu FBiH radniku izabranom, odnosno imenovanom na neku od javnih dužnosti, u organe Bosne i Hercegovine, Federacije, organe kantona, grada i općine i radniku izabranom na profesionalnu funkciju u sindikatu, prava i obaveze iz radnog odnosa, na njegov zahtjev, miruju, a najduže na period koliko traje obavljanje te funkcije, od dana izbora, odnosno imenovanja.

Zastupnik može biti u radnom odnosu u privatnom ili javnom preduzeću i da paralelno s tim bude i zastupnik, iz razloga što na nivou Federacije Bosne i Hercegovine ne postoji zakon kojim je propisano da ne može raditi istovremeno u privatnoj ili javnoj firmi i usporedo s tim biti zastupnik – rekao nam je Miličević.

Oni su se profesionalizirali, plaće, paušali, regresi…

Puna primanja u Zastupničkom domu FBiH imaju zastupnici koji zatraže profesionalni status. U novom mandatu zahtjev za profesionalizaciju od 98, podnijelo je 66 zastupnika, a među njima su Damir Arnaut, Mladen Bošković, Lidija Bradara, Hamdija Abdić, Almedin Aliefendić, Ilda Alibegović, Halil Bajramović, Alma Beganović, Mirsad Čamdžić, Admir Čavalić.

Tu su i Mirza Čelik, Eldar Čomor, Irfan Durić, Delfa Dejanović, Siniša Dukić, Mara Đukić, Adnan Efendić, Luka Faletar, Edina Gabela, Miralem Galijašević, Petar Galić, Dennis Gratz, Suada Halilović, Razim Halkić, Nijaz Helez, Marijana Hrvić Šikuljak, Amir Ibrović, Mario Karamatić, Elvir Karajbić, Sanel Kajan, Amra Kaljić Junuzović, Dario Knezović.

Zatim, Safet Kovačević, Nihad Krajinović, Alma Kratina, Damir Mašić, Mijo Matanović, Edita Mazić, Bajro Makić, Mirjana Marinković Lepić, Mahir Mešalić, Edin Mušić, Stanko Musa, Alen Mujić, Dragan Mioković, Karlo Nevistić, Azra Okić, Lana Prlić, Slaven Raguž, Sandi Salkić, Edin Smajić, Haris Silajdžić, Rasim Smajlović, Fahrudin Skopljak, Drago Stanić, Haris Šabanović, Ivica Šarić, Stipe Tokić, Kenan Uzunović, Salko Zildžić, Belmin Zukan, Kenela Zuko i Hajrudin Žilić.

Faktor

Slični članci

Back to top button