BiHPolitikaVijesti

Dogovor Osmorke, HDZ-a i SNSD-a: Ko će biti novi državni ministri

Sporazum o formiranju državne vlasti između Osmorke, SNSD-a i HDZ-a potpisan je u četvrtak u Sarajevu i već su u igri imena onih koji će sjediti u novom Vijeću ministara BiH.

Kako je dogovoreno, strankama “osmorke” pripale su pozicije ministarstava vanjskih poslova, komunikacija i prometa te odbrane.

Postigli kompromis

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković bi, kada je u pitanju dogovor Osmorke, trebao biti novi ministar vanjskih poslova BiH. Tu je poziciju želio SNSD, ali je napravljen kompromis.

Za sada se još dogovora ko će od stranaka Osmorke dati ime za ministra prometa. Za čelnika Ministarstva odbrane u igri su SDP-ovci Zukan Helez i Zekerijah Osmić, koji je ranije bio na ovoj poziciji.

SNSD će, zajedno s Osmorkom, formirati novo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i tu se čeka dogovor.

HDZ-u će ponovo pripasti ministarstva civilnih poslova i pravde te će imati i četiri zamjenika. No, prema informacijama „Avaza“, na ove pozicije će doći nova imena. Neće ostati ni Ankica Gudeljević ni Josip Grubeša.

Ostaje Košarac

Njih će zamijeniti nova lica. Odranije je poznato da će predsjedavajuća biti Borjana Krišto.

Što se tiče pozicija SNSD-a, novi ministar finansija će biti Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara. Staša Košarac ostat će na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ko će u Ministarstvo sigurnosti

Ministarstvo sigurnosti, nakon dogovora s Osmorkom, pripalo je SNSD-u. Iz ove stranke, s obzirom na to da je ova pozicija prvo trebala pripasti Osmorki, vagaju koga će predložiti. U igri je više imena. Svakako da će SNSD-u i DNS-u ponuditi određene pozicije.

Avaz

Slični članci

Back to top button