BiHBiznis

Bektić: Tražimo da minimalna plaća početkom naredne godine bude najmanje 750 KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bi najkasnije do 31. decembra trebala da svojom odlukom uskladi visinu najniže plaće u Federaciji za narednu godinu, a koja trenutno iznosi 543 KM neto.

Najniža plaća će se usklađivati, prema riječima Mevludina Bektića, predstavnika granskih sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij Federacije, u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

– Vlada FBiH je tokom naših bilateralnih razgovora u septembru dala prijedlog minimalne plaće u 2023. godini, a to je nekih 630 KM neto. Od tada do danas je bilo novih poskupljenja, tako da ćemo vidjeti, a sjednica ESV-a nije bilo, a samim tim ni prilike da razgovaramo na ovu itekako važnu temu za radnike u realnom sektoru.

Mi ostajemo pri svom zahtjevu, a to je da najniža plaća u narednoj godini bude minimalno 70 posto od prosječne plaće u Federaciji, a to je nekih 750 KM neto – govori nam Bektić.

Kaže kako su u više navrata tražili od Vlade FBiH sjednicu ESV-a na kojoj bi se razgovaralo o najnižoj plaći.

– Vlada se nije očitovala. Trivijalno je da nas ekonomsko-socijalne partnere koji činimo ESV Vlada FBiH uopće nije kontaktirala u vezi sa minimalnom plaćom, ne sarađuje sa nama, radi samostalno – govori Bektić.

Upitali smo kojem broju radnika bi se povećala minimalna plaća.

– Teško je reći cifru jer je došlo do promjene broja radnika na tržištu rada, veliki broj je napustio našu zemlju. Sve je manje radnika sa nižim kvalifikacijama zbog egzodusa, odlaska u druge zemlje. Ipak, procijenili smo da je najugroženije 120.000 radnika.

Imamo informaciju da mnogi nikada nisu 543 KM neto, koliko sada iznosu minimalna plaća, primili na ruke, poslodavci imaju svoje kalkulacije, a inspekcije ne rade svoj posao – govori nam Bektić.

Faktor

Slični članci

Back to top button