SvijetVijesti

Prof. Kržalić: Mogući su teroristički akti na Kosovu

Potpredsjednik Centra za sigurnosne studije i profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e Armin Kržalić izjavio je u razgovoru za Fenu da u suštini u Bosni i Hercegovini ne bi bilo nikakve opasnosti od aktualne kosovske krize da imamo demokratske politike, politike koje se istinski rade u cilju mira i gledaju u sve intergracije pred nama kao mirovni projekt.  

Ako sagledamo aktualnu situaciju na Kosovu, kaže prof. Kržalić, ona može može ići u dva pravca. Prvi pravac bi bio onaj koji bi iz jednog latentnog sukoba prerastao u otvoreni sukob.

– Naravno, u ovom kontekstu ne bih baš govorio da bi došlo do otvorenog vojnog sukoba, ali mogući su određeni teroristički akti u vidu napada na institucije, organe Kosova, ali i na međunarodne sigurnosne snage KFOR-a. U tom kontekstu svakako može biti napada na stanovništvo ili uznemiravanje stanovništva koje tu živi – rekao je on.

Nada se da posredstvom politike Evropske unije i drugih međunarodnih aktera neće doći do otvorenog sukoba.

Drugi pravac, stava je on, jeste prihvatanje jedinog realnog rješenja za ovo pitanje koje već dugo traje, a to je priznanje nezavisnosti Kosova i relaksacija odnosa između ove dvije države. Međutim, to je u suštini “teško za očekivati”.

– Činjenice na terenu ne idu u prilog ovoj drugoj tvrdnji iz razloga što se unazad 10-12 godina situacija radikalizirala do te mjere da se kroz medije i zvaničnu politiku u Srbiji stalno predstavljalo da je Kosovo dio Srbije, a ne da je Kosovo već od 1999. godine poseban međunarodni subjekat. Tako smo došli do situacije da danas imamo razmišljanja i stavove od zvanične politike Srbije i percepcije u javnosti koja je do te mjere radikalizirana i ekstremna da su ljudi čak spremni žrtvovati mir kako bi ostvarili te političke ciljeve, a to je da zadrže određene dijelove Kosova pod svojojm nadležnošću – naveo je prof. Kržalić.

Upitan kakva je moguća opasnost po BiH od aktualnog sukoba na Kosovu, Kržalić smatra da u suštini ne bi bilo nikakve opasnosti da u BiH imamo demokratske politike, politike koje istinski rade u cilju mira i gledaju u sve integracije pred nama kao mirovni projekt.

– Međutim, mi u BiH također imamo destabilizirajuće, dezintegrarirajuće politike, posebno one koje dolaze iz Republoike Srpske predvođene Miloradom Dodikom, a koje su spremne žrtvovati mir u cilju ostvarenja svojih političkih interesa. I upravo se kroz pristup koji se provodi u Srbiji od 1999. godine na isti način preslikava proces jedne vrste radikalizacije, odnosno prelaska radikalizacije u ekstremizam po pitanju opstojnosti BiH, integracija BiH u Evropsku uniju, postupka prema međunarodnim zvaničnicima, postojanju visokog predstavnika do usaglašavanja politika sa susjednim zemljama, a ne vođenja politike svoje vlastite države. Svi ti pristupi su govorili da ćemo dobiti radikalne političke stavove koje imamo i sada – zaključio je prof. Kržalić u razgovoru za Fenu.

Fena

Slični članci

Back to top button