KonjicKulturaVijesti

Najava izložbe “U hladu lijepih riječi” istaknute umjetnice Maje Behmen- Novalić

Otvaranje samostalne izložbe umjetničkih slika “U hladu lijepih riječi”, autorice Maje Behmen Novalić biće upriličeno 9.decembra 2022. godine u 19 sati u Galeriji NU Konjic.

Istaknuta umjetnica Maja Behmen-Novalić je rođena u Mostaru 25.05.1979 godine. Diplomirala je pri mostarskom Univerzitetu Džemal Bijedić, 2000-te godine, na Odsjeku za likovnu kuturu u klasi profesora Pašić Nusreta i Begović Mirsada. Punopravna je članica Udruženja likovnih umjetnika BiH, kao i udruženja likovnih umjetnika Mostara. Titulu istaknute i samostalne umjetnice nosi preko 15 godina.

Njene izložbe su i grupne i samostalne, a plijene pažnju publike već preko dvadeset godina. Behmenova je prvu samostalnu izložbu imala 2001 godine u mostarskom Pavaroti centru. Izložbu je otvorio ugledni književnik Ibrahim Kajan. Sudjelovala je u bezbrojnim likovnim kolonijama od kojih vrijedi istaći one u Brčkom, Srebrenici, Počitelju, Kulen Vakufu i Srebreniku. U Mostaru danas vodi školu slikarstva za djecu, gdje mlade polaznike uči tehnici ulje na platnu. Inače, kroz ovu su školu prošle brojne generacije učenika.

Pored slikarstva, autorica se bavi i pisanjem proze i poezije također niz godina. Objavila je svoju zbirku poezije naslova “U hladu lijepih riječi,” dok priprema drugu knjigu poezije naslovljenu sa “Priča zelene boje.”

Slični članci

Back to top button