Kralj Charles III danas je najstariji vladar Velike Britanije, a slavi svoj 74. rođendan. Rođen je kao prvo dijete kraljice Elizabete II i princa Philipa, a njegov je život na kraljevskom dvoru bio sve samo ne bajkovit – prošao je sito i rešeto, pokušao svrgnuti majku s trona, bio nesretno oženjen, ljubio istu ženu desetljećima, a odrastao je kao zanemareno i zlostavljano dijete.

Charles je rođen u trenutku kada je njegova majka taman stupala na prijestolje te nije imala vremena za njegov odgoj. Charles je odrastao sa dadiljama, a jedina žena koja mu je posvećivala pažnju bila je njegova baka Kraljica Majka. Više je puta priznao kako je zbog toga oduvijek imao hladan odnos s roditeljima, a koji se s godinama samo pogoršavao.

Tako je poslan u internat kako bi ojačao i postao ‘macho muškarac’ po uzoru na njegova oca opsjednutog vojskom, no tamo je naišao na zlostavljanje vršnjaka i otišao je pet godina kasnije – s teškim psihičkim posljedicama i traumama. Vršnjaci su ga u školi maltretirali zbog viška kilograma i klempavih ušiju koje je kasnije operisao.

Charles je sa samo 14 godina izazvao i svoj prvi nacionalni skandal jer je nakon školske vožnje brodom u pubu na otoku Lewis naručio alkoholno piće. Na njegovu nesreću, pored njega je sjedio novinar koji je objavio priču, a kao posljedicu je Charlesov tjelohranitelj Don Green dobio otkaz.

On je prvi član britanske kraljevske porodice koji ima akademsko zvanje, a njegovo puno ime je Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor. Tokom čitavog svog života s princom Philipom se zbog trauma iz internata u koji ga je on smjestio nije slagao. Charles mu se jednom navodno suprotstavio, a tokom svađe mu je rekao da zapamti kako razgovara s budućim kraljem Velike Britanije.

Nakon svega, Charles se profilirao kao izučavatelj historije te je i dan danas veliki ljubitelj tradicije, historije i geografije. Kada je ušao u 20-e je upoznao ženu svog života, Camillu Parker, a koja je bila udana za njegova prijatelja Andrewa Bowlesa. Odmah su započeli strastvenu aferu za koju je znao cijeli dvor, a iako su svi mislili da će mu Camilla biti samo djevojka za zabavu – danas je Kraljica Supruga i Charlesova supruga od 2005.

Naime, kao što cijeli svijet zna, Charlesa su natjerali da se 1981. oženi lijepom mladom plemkinjom, Dianom Spencer, a koja je postala najpopularnija članica kraljevske porodice. Rodila mu je dvojicu sinova, prinčeve Harryja i Williama, a iako ju je narod obožavao, Charles nije mogao podnijeti da živi s njom, a ne s Camillom.

Godinama je varao Dianu, zbog čega je ona patila. Bila je bulimična, hronično depresivna te se ponašala autodestruktivno, a zna se i kako je sama imala brojne ljubavnike ne bi li se utješila zbog suprugova odbijanja. S godinama se par drastično udaljio te su živjeli odvojenim životima, a na kraju je došlo i do skandaloznog razvoda i priznanja princa Charlesa da je varao Dianu. Nakon toga je njegov ugled u Velikoj Britaniji bio trajno okaljan i narušen. Diana je javno rekla kako je znala da ju Charles ne voli te je davala skandalozne intervjue, a taman kada se činilo da je nakon razvoda 1996. pronašla sreću – poginula je u tragičnoj nesreći u tunelu u Pariz 1997.

Tada se sumnjalo da je Charles ili neki drugi član kraljevske porodice naredio njezino ubistvo, no takve su tvrdnje i optužbe u istrazi odbačene. Kako god bilo, tek rada Charles je postao slobodan čovjek koji je tri godine kasnije svoje sinove i porodicu i službeno upoznao s Camillom koju je oženio 2005. I dan danas fanovi princeze Diane smatraju kako je Charles primarni krivac što je Diana poginula – bila je očajno nesretna te je na kraju završila mrtva jer je bježala od paparazza koji su je pratili u stopu primarno zbog njezinog skandaloznog života, a koji je velikim dijelom zakuhao Charles.

Azra

By nk 2

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *