Konačno se ostvario muzički san Emira Emke Bešića, 27-godišnjeg bh. repera, koji svoju muzičku karijeru gradi u Engleskoj, da snimi single s poznatim bh. reperom Frenkiejem.

Student iz Australije Jozo Franković nedavno je proglašen za jednog od najboljih studenata u ovoj zemlji, a za sebe kaže da vjeruje u snagu edukacije i da znanje može svakom da promijeni život.

Franković, koji je bio izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, stekao je titulu diplomiranog stručnjaka za polje trgovine na prestižnom Univerzitetu "Volongong" u Australiji.

Dvadesetdvogodišnji Franković je došao u Australiju kada mu je bilo samo četiri godine, zajedno s roditeljima koji su otišli iz BiH za vrijeme agresije.

-Dolazak u Australiju se dogodio zbog inicijative mojih roditelja, koji su željeli da odrastam u zemlji gdje se cijene prave porodične vrijednosti i obrazovanje - rekao je Franković.

Mladić je istakao da nova titula koju je stekao može mnogo da mu pomogne u budućnosti i da namjerava da svoje stečeno znanje iskoristi da bi pomogao onima kojima je pomoć najpotrebnija.

-Ako pogledam unazad i ako se prisjetim svog putovanja, shvatam da je obrazovanje to koje me vodilo da idem naprijed, i siguran sam da će mi upravo to obrazovanje otvoriti mnoga vrata u budućnosti. Sada kada sam konačno stekao ovu prestižnu titulu shvatam da je najveća moć mog putovanja bilo upravo znanje koje sam stekao, a to znanje može da promijeni ljudski život - naglasio je Franković.

Ovaj mladić je dodao da mnogo duguje svojoj zajednici, koja je bila uz njega i u najtežim trenucima, i da namjerava da joj se sada kada je postao diplomirani stručnjak na polju trgovine oduži za svu podršku koju mu je pružila.

Profesori koji su predavali mladom Frankoviću ističu da je on bio veoma bistar student, koji je obožavao matematiku i brojeve.

-Osim matematike, moja velika ljubav je i muzika, naročito balkanska. Smatram da ona može da izvuče iz svakog čovjeka one najiskrenije emocije - dodao je Franković.

Ovaj talentovani mladić ističe da mu je jedan od najvećih uspjeha bilo nedavno putovanje u Zagreb, gdje je nastupio pred hrvatskim premijerom, a ove godine je imao i čast da u Sidneju svira za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović tokom njene službene posjete Australiji.

Osim Frankovića, na Univerzitetu "Volongong" titulu akademskog građanina stekao je i profesor Alan Čivas, koji je stekao doktorat na polju geologije, a među najboljim studentima se istakla i Mona Nikdegani iz Irana, koja je stekla doktorat iz psihologije. Ova briljantna buduća naučnica se bavila temom položaja žena u zatvorenim tradicionalnim društvima.

Avaz/Novikonjic.ba

U prepunoj sali Islamskog centra u Noble Parku u Melbourneu jučer je upriličena proslava mature i ispraćaj dvanaeste po redu generacije maturanata škole na bosanskom jeziku.

Jedna od nezaboravnih scena iz kultnog serijala „Tesna koža“ jeste ona kada glavni junak filma Dimitrije Mita Pantić sluša radio prijenos utakmica fudbalskog prvenstva Jugoslavije i čeka pobjedu Radničkog u Nišu koja bi mu donijela ogromno bogatstvo na sportskoj kladionici.

„Za dvanaest sati rada u okviru kojih sam prvo utovario pa istovario i onda složio pet metara drva, plaćen sam 25 maraka. Dobio sam i 5 maraka da kupim da jedem. Ljeti je i moguće naći posao međutim, zimi kada nije građevinska sezona, svaki dan se moraš boriti kako bi zaradio barem za hranu.“

...Nije nikakva novost da Bosnom i Hercegovinom već dugo vremena vladaju interesima zbratimljene a kobajagi zavađene oligarhije sastavljene od mahinacijama obogaćenih probisvjeta, političkih i moralnih prelivoda i licemjera...

Seljanko jedna ne bacaj kroz prozor uloške!

Na svom Facebook profilu Amira Kovač, večeras je napisala status čiji sadržaj Novikonjic.ba prenosi u cjelosti:

Na području županije 28 škola ima prilagođen pristup učenicima s tjelesnim teškoćama u razvoju, ali u vidu pristupne rampe.