“Pustinju koju su stvorili mi treba sada da premostimo…” - Mak Dizdar

Danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održana prva press konferencija povodom Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će se održati u Stocu 26-28 jula.

Zavičajno udruženje za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog nasljeđa SIN Neretvica organizuje Književno veče u Seonici.

U okviru manifestacije „Dani tradicionalnih mevluda 2019.“ u ponedjeljak 15. jula 2019. godine u Galeriji Medžlisa IZ-e Konjic, s početkom u 19:30 sati, održan je okrugli sto na temu "Konjičke medrese i muderrisi".

Na veliki pravoslavni praznik Petrovdan u petak, 12. jula, u selu Borci u opštini Konjic biće osveštana obnovljena crkva Svetih apostola Petra i Pavla i proslavljena krsna slava ovog hrama.

Naša domovina, Bosna i Hercegovina, okićena je bajnim predjelima, kojima se divi svaki, koji je imao prilike, da prođe kroz ove krajeve, ali da provede u njima neko vrijeme.

U okviru manifestacije “Konjičko kulturno ljeto”, u nedjelju navečer u kino sali Narodnog univerziteta Konjic priređena je projekcija filma Pawela Paelikowskog “Hladni rat”.

Pod pokroviteljstvom Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini u Konjicu je danas otvoren prvi Muzej drvorezbarstva.

Muzej je posvećen konjičkim drvorezbarima svih generacija i tematizira historijat tog zanata u Konjicu, koji je 2017. godine uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a.

Muzej su otvorili su šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), kao i predstavnici drvorezbarske firme "Zanat" Besim i Orhan Nikšić.

Tom prilikom ujedno je obilježena i stogodišnjica otvaranja prve drvorezbarske radnje porodice Nikšić iz Konjica.

Avaz.ba / Novikonjic.ba

Ove godine se održava treći po redu History Fest. U periodu od 28. maja do 02. juna 2019.godine nekoliko bosansko-hercegovačkih gradova će biti domaćini brojnim historičarima iz cijelog svijeta. Pored Sarajeva, Banja Luke i Mostara, Konjic će također ugostiti brojne zvanice i to u historijski značajnom objektu, kako za sam grad Konjic, tako i za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu. Nije teško zaključiti, da će domaćin ovako jednog bitnog događaja biti objekat D-0, poznatiji kao Titovo atomsko sklonište.

Plan aktivnosti petog dana History Fest-a, lokacija Titov bunker:

11:00h – 11:30h Otvaranje izložbe MOnuMENTI – Promjenljivo lice sjećanja i panel diskusija o temi ”Upotreba spomenika u reviziji historije u postjugoslovenskim državama”
Sudionici: Sunita Dautbegović – Bošnjaković (Sarajevo), Edin Omerčić (Sarajevo)


11:30h – 13:15h Okrugli sto- Sastanak u bunkeru: 30 godina poslije – Politička dešavanja u Jugoslaviji 1989. godine i državni vrh
Sudjeluju: Bogić Bogićević (Sarajevo), Stipe Mesić (Zagreb), Vasil Tupurkovski (Skopje).
Moderator: Dejan Jović (Zagreb)

History Fest je podržan od strane:

  • DAAD – Deutscher Akademischer Austausch Dienst
  • Heinrich Böll Foundation, Office for Bosnia and Herzegovina
  • Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo
  • Open Society Fund Bosnia&Hercegovina – Fond Otvoreno društvo Bosna i Hecegovina, Sarajevo
  • ZEIT- Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius, Hamburg

Prvikorak.ba / Novikonjic.ba

U povodu Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj u sjedištu Ujedinjenih Nacija u New York-u, na inicijativu UNESCO Antenskog ureda i gospodina Siniše Šešuma, centrala UNESCO delegirala je kao jednog od učesnika ove konferencije na visokom nivou, Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Firma Rukotvorine iz Konjica pod pokroviteljstvom Ureda EU-a u BiH organizira otvaranje Muzeja drvorezbarstva u Konjicu, koje će biti upriličeno u srijedu, 12. juna, s početkom u 15 sati.

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a u okviru 40-te sjednice koja se održala u Istanbulu, 15.7.2016. godine, donio je odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine.

Profesori Karađoz-begove medrese su u srijedu, 15. maja 2019. godine, posjetili Medžlis Islamske zajednice Konjic.

Javni poziv za učešće na XIX međunarodnoj smotri folklornog stvaralaštva koji organizuje BZK "Preporod" Konjic prenosimo u cijelosti:

"Poštovani prijatelji folklora,

Na nama je da i dalje prenosimo znanja na mlađe generacije kako bi očuvali našu bogatu tradiciju i na taj način zaštitili tradicijsku kulturu koja nas čini onim što jesmo. U tom prvacu članovi Kulturno-umjetničkog društva „Preporod“ Konjic u okviru festivala „Konjička sehara“ 01. avgusta 2019. godine organizuju XIX međunarodnu smotru folklornog stvarlaštva. Društva koja su zainteresovana da uzmu učešće na smotri molimo da se, do 01. jula 2019. godine, jave na e:mail; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.."

novikonjic.ba