VAHID ALIBEGOVIĆ: Usvojen je budžet općine Konjic i slijedi obnova infrastrukture od milion KM za mjesne zajednice

FOTO: Radio Konjic, FB FOTO: Radio Konjic, FB

Usvojeni budžet općine Konjic za 2019. godinu iznosi 21. 158,354 KM, a kako je planirano, 8,5 miliona maraka predviđeno je za kapitalne projekte.

  • Za infrastrukturu po mjesnim zajednicama predviđeno je milion maraka. Planirana je izgradnja stajališta kod UNIS-a, sređivanje mobilijara gdje je potrebno, utopljavanje zgrada, izgradnja nove poslovne zone u Konjicu, plaže na Jablaničkom jezeru i na Neretvi, uređenje Boračkoj jezera... – rekao je pomoćnik načelnika iz Službe za privredu, finansije i društvene djelatnosti, Vahid Alibegović.

Na Boračkom jezeru u planu je obnova puteva, vodovoda i javne rasvjete, a urediti će i plaže. U Buturović Polju planirana je rekonstrukcija ambulante u iznosu od 20.000 KM, a isti iznos je planiran i za uzradu prostornog plana Buturović Polja i Goranskog Polja.

(Dnevni avaz/M.Ć.)

Kod utopljavanja zgrada, prvenstveno se misli na zgradu općine Konjic što je razumljivo. Ipak, kako saznajemo, na javnoj raspravi bila je upućena inicijativa Udruženja „Volonteri i prijatelji koničke regije“, da se utopljavanje zgrada proširi na cijeli grada te da se na taj način sufinansiranjem pomognu etažni vlasnici u saniranju nastalih ratnih šteta zgrade, ali ista ovaj put nije prepoznata od strane lokalne vlasti kao pomoć svojim građanima kako to čine mnoge druge općine u Bosni i Hercegovini.

Od kapitalnih grantova u budžetu je previđeno regulacija Pepovačkog potoka i Laguna, saobraćajnica na Orašju, izrada katastra nekretnina MZ Bijela, dogradnja sale i školske kuhinje sa opremom, izgradnja stepeništa u naselju Tuleg, nabavka podzemnih kontejnera, uređenje igrališta, parkinga i režima saobraćaja u Trešanici (CŽR), izrada podzide u Čelebićima (Husamovići) i dr.

(Novikonjic.ba)

Rate this item
(1 Vote)