Dani pozorišta u Konjicu: Otvoren 16. festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

FOTO: Novikonjic.ba FOTO: Novikonjic.ba

Publika će u narednih šest dana vidjeti 25 predstava, koje će ocjenjivati stručni žiri u sastavu Muhamed Hamica Nametak, Maja Zećo i Dragana Matrak-Bukvić.

Festival je danas u kino sali Doma kulture, u 16,45 sati otvorila Đana Đikić, predsjednica AP „Neretva“, poslije čega je publika sa velikom pažnjom odgledala prvu predstavu „Pokušaj“ , Pozorišta mladih iz Tuzle.

Predstava se bavi problematikom drugog i drugačijeg koji je kao takav izopćen i osuđen da živi pod pritiskom koje mu društvo stvara.Postaje potpuno nebitno da li je taj pojedinac zaista drugačiji ili je u pitanju samo etiketa koja mu je igrom slučaja dodijeljena. Mnogo je oko nas etiketiranih, usamljenih, izolovanih, otuđenih, nesigurnih, odbačenih a društvo ih odbacuje, ne pruža im nikakvu pomoć, nema razumijevanja, poštovanja, tolerancije za drugačije (a svi smo drugačiji na svoj način).

Predstava je aktuelna, edukativna, zabavna, sa jakom porukom, a glumci, scenografija, muzika, pokret , afiša, sve je bilo na visokom nivou. Mladi glumci bili su:Faris Kahrimanović, Iva Šimić, Saša Pavlović, Ajla Mandalović, Kenan Salkić, Sanja Vuleta, Luka Marjanović, Emira Sočić, Evel Islamović i Belma Muminović.

Prvo veče još su nastupili mladi glumci iz Zenice, Bugojna i Vlasenice, a u utorak 17.4. od 17 sati, na programu su predstave iz Trebinja, Uskoplja-G.Vakuf, Zavidovića i Konjica.

M. Čukle /Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)