Znaš li priču kako je nastalo Valentinovo?

Na početku je sve bilo nešto drugačije, a Valentinovo je nastalo sasvim slučajno.

Bez obzira voliš li ili mrziš Dan zaljubljenih, vrijeme je da saznaš kako se ovaj dan obilježavao nekad i kako je zapravo sve krenulo. Priča je vrlo zanimljiva, a možda ćeš se zbog nje predomisliti i ipak kupiti nešto svojem partneru. Priča zapravo nije nimalo romantična, a samo je još jedan dokaz da je naša kultura fascinantne prirode.

Od bizarnih događaja do današnje proslave

Prije samog Valentinova postojao je praznik Lupercalia, a za vrijeme njega bi muškarci žrtvovali kozu sredinom veljače, a potom bi bičevali žene s kožom mrtvih životinja, piše Hello Giggles. Iako ovo zvuči užasno, žene su tada voljele takvo ponašanje i vjerovale su da će od ovog čina postati plodne pa bi se poredale ispred muškaraca i čekale svoj red. U to vrijeme je ovo bila sasvim normalna radnja. Još je jedna pomalo bizarna stvar događala za vrijeme Lupercalia, ritual takozvane lutrije. Muškarci bi izvlačili imena žena iz vaze i koga izvuku s njome moraju stupiti u seksualne odnose, a nekad bi ostali zajedno i vjenčali se. Ovaj su običaj preuzeli kršćani, ali su ga, naravno, malo ublažili.

Današnje Valentinovo u središtu ima Svetog Valentina, a priča ide ovako. Car Klaudije je zabranio vjenčanja u Rimu jer je smatrao da se muškarci ne pridružuju vojsci zbog žena. Valentin nije poštovao njegovu zabranu i vjenčao je jedan mladi par u tajnosti. Kažnjen je te mu je odrubljena glava na 14. veljače, dan koji danas slavimo kao Valentinovo. Legenda kaže kako je svećenik iza sebe ostavio poruku “od vašeg Valentina”. Ipak, Valentinovo se počelo slaviti u današnjem duhu tek u 14. stoljeću.

Net.hr/Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)