Zdravstveni radnici u HNK sutra stupaju u generalni štrajk

Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, u izjavi za naš portal, potvrdila je početak generalnog štrajka.

"Generalni štrajk kreće sutra, u ponedjeljak 12. februara i trajat će do početak pregovora. Posljednjih dana nije se desilo ništa vrijedno obustave štrajka, tako da ranije donesene odluke stoje i dalje. Štrajk počinje s početkom radnog vremena, kako je u pitanju generalni nema okupljanja, biti ćemo na svojim mjestima, a štrajk će trajati do početka pregovora", kazala je za Klix.ba Kristina Bevanda.

Podsjećamo, osnovni zahtjev Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK je poseban kolektivni ugovor za ljekare, kakva je praksa i u drugim kantonima. Traži se i povećanje satnice s 2 KM na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Jednako kao i sindikat ljekara, Dom zdravlja Mostar najavio je štrajk za 12. februar, zamolivši pacijente za razumijevanje i strpljenje.

'"Služba Hitne medicinske pomoći će raditi kontinuirano i zbrinjavati sva hitna stanja. Ambulante porodične medicine primat će pacijente sa akutnim stanjima koji zahtijevaju hitan prijem i intervenciju. Služba zubozdravstvene zaštite će primati pacijente koji zahtijevaju hitan prijem i intervenciju. Odjel radiološke dijagnostike će primati pacijente sa uputnicom „CITTO“. Odjel kućne njege će zbrinjavati sva stanja koja zahtijevaju hitnu intervenciju kod nepokretnih i iznemoglih osoba. Higijensko-epidemiološka služba će raditi kontinuirano. Odjel medicinsko-biohemijskog laboratorija će primati sve pacijente s uputnicom. Saobraćajna služba radit će kontinuirano. Bolovanja koja su u toku ispisuju se kontinuirano. Onkološki pacijenti i trudnice će biti primljeni redovno'", navodi se u obavijesti Doma zdravlja.
Klix/Novikonjic.ba
Rate this item
(3 votes)